Odrdzewianie kapsli w EDTA
Odrdzewianie kapsli w EDTA
Słuchajcie, mam chyba przełom jeśli chodzi o odrdzewianie kapsli.
Do tej pory wszyscyśmy stosowali odrdzewiaczy na bazie kwasu. Czy to cytrynowego czy fosforowego. W przypadku niewielkiej ilości rdzy takie kapsle dobrze się odrdzewiały ale te które rdza chwyciła mocniej były przez kwas uszkadzane jeśli moczyły się w kwasie za długo. Zwłaszcza był problem z kapslami błyszczącymi które od kwasu stawały się matowe.
Przez przypadek natrafiłem na amerykańskiej stronie na post zachwalający odrdzewiacze na bazie EDTA, w tym przypadku był to Evapo-Rust. Jest to dość drogie bo litr kosztuje prawie 100 zł ale trzeba przyznać - czyni cuda. Robiłem z tym testy przez ostatnie pół roku i usuwa rdzę absolutne najlepiej i nie niszczy kapsli ani trochę. Usuwa wyłącznie samą rdzę, metalu nawet nie tykając. Lustrzany kapsel po kilku dniach moczenia w nim nadal jest lustrzany. Nie rozpuszcza metalu, więc blaszka kapsla nie staja się cieńsza niż tylko ponad to co zostało już zniszczone przez rdzę. Jest bezpieczny dla rąk i skóry, a główna różnica jest taka że po prostu trzeba moczyć kapsla w tym nieco dłużej bo wolniej to działa. Ale efekt jest tego wart.
Niewykluczone że na rynku są inne dostępne odrdzewiacze na bazie EDTA, nie tylko ten drogi Evapo-Rust. Zachęcam do wypróbowania tego. Ja w swoim wyczyściłem wszystkie swoje rarytasy, które bałem się długo moczyć w kwasie i efekt bardzo mnie zadowala.
Do tej pory wszyscyśmy stosowali odrdzewiaczy na bazie kwasu. Czy to cytrynowego czy fosforowego. W przypadku niewielkiej ilości rdzy takie kapsle dobrze się odrdzewiały ale te które rdza chwyciła mocniej były przez kwas uszkadzane jeśli moczyły się w kwasie za długo. Zwłaszcza był problem z kapslami błyszczącymi które od kwasu stawały się matowe.
Przez przypadek natrafiłem na amerykańskiej stronie na post zachwalający odrdzewiacze na bazie EDTA, w tym przypadku był to Evapo-Rust. Jest to dość drogie bo litr kosztuje prawie 100 zł ale trzeba przyznać - czyni cuda. Robiłem z tym testy przez ostatnie pół roku i usuwa rdzę absolutne najlepiej i nie niszczy kapsli ani trochę. Usuwa wyłącznie samą rdzę, metalu nawet nie tykając. Lustrzany kapsel po kilku dniach moczenia w nim nadal jest lustrzany. Nie rozpuszcza metalu, więc blaszka kapsla nie staja się cieńsza niż tylko ponad to co zostało już zniszczone przez rdzę. Jest bezpieczny dla rąk i skóry, a główna różnica jest taka że po prostu trzeba moczyć kapsla w tym nieco dłużej bo wolniej to działa. Ale efekt jest tego wart.
Niewykluczone że na rynku są inne dostępne odrdzewiacze na bazie EDTA, nie tylko ten drogi Evapo-Rust. Zachęcam do wypróbowania tego. Ja w swoim wyczyściłem wszystkie swoje rarytasy, które bałem się długo moczyć w kwasie i efekt bardzo mnie zadowala.
Znak towarzyszy zastrzelonych
Re: Odrdzewianie kapsli w EDTA
Cześć,
Posiadasz jakieś zdjęcia kapsli przed odrdzewianiem jak i po? Z chęcią bym zobaczył efekt działania.
Posiadasz jakieś zdjęcia kapsli przed odrdzewianiem jak i po? Z chęcią bym zobaczył efekt działania.
ZIELONE KARTKI NA FB
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Ten Brok tutaj jest moją jedną z pierwszych prób, powinienem potrzymać jeszcze trochę dłużej to usunęło by rdzę do zera.
Mam też lepszy przykład. To jest kapsel Sokół który już był wcześniej odrdzewiany w kwasie, jednak dalej nie były robione z tym próby w obawie o jego stan i o to że farba zacznie odpadać.
EDTA jak widać usunął wszystkie ślady korozji i farby nawet nie tknął.
Mam też lepszy przykład. To jest kapsel Sokół który już był wcześniej odrdzewiany w kwasie, jednak dalej nie były robione z tym próby w obawie o jego stan i o to że farba zacznie odpadać.
EDTA jak widać usunął wszystkie ślady korozji i farby nawet nie tknął.
Ostatnio zmieniony 11 września 2024, 23:57 przez PawełN, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł, super, że podzieliłeś się tymi spostrzeżeniami!
Efekt na tym Broku jest niesamowity
Sam często "moczę" kapsle w polskim różowym żelu / odrdzewiaczu, który niestety potrafi uszkodzić nadruk, jak napisałeś
Już sprawdzam gdzie mogę kupić ten odrdzewiacze na bazie EDTA
Efekt na tym Broku jest niesamowity

Sam często "moczę" kapsle w polskim różowym żelu / odrdzewiaczu, który niestety potrafi uszkodzić nadruk, jak napisałeś

Już sprawdzam gdzie mogę kupić ten odrdzewiacze na bazie EDTA
Jak kupiłem ten swój tutaj:
https://www.conrad.pl/pl/p/srodek-do-us ... 16323.html
I to jest chyba najtaniej gdzie w Polsce można dostać. Za granicą to jest sporo tańszy
https://www.conrad.pl/pl/p/srodek-do-us ... 16323.html
I to jest chyba najtaniej gdzie w Polsce można dostać. Za granicą to jest sporo tańszy
- glogowianin
Obrazki się nie ładują, a jestem ciekawy efektu. 

Kolejny Brok po całym dniu moczenia
Ostatnio zmieniony 11 września 2024, 23:53 przez PawełN, łącznie zmieniany 1 raz.
- naitsabess
podbijam - mi też nie ładują się zdjęcia
Jak by nie ta rysa na niebieskim broku to nikt by pewnie nie uwierzył w taki efekt
no rewelacyjne odkrycie z tym preparatem 

Kupiłem 5l w Juli (Jula?), zamówiłem litrowe plastikowe butelki do chemii, rozlałem i wyszło 50 zł za litr. Na 3 sztuki mam już chętnych, ale została mi jeszcze jedna do odstąpienia. Zabieram ją ze sobą do Tychów, gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszam 

Preparaty typu Ewapo-rust nie są żadnym nowym wynalazkiem, w konserwacji metali stosowane są od ładnych paru lat. Faktem jest, że są bardzo skuteczne, może i drogie przy zakupie ale bardzo wydajne. Są wodorozcieńczalne i proponuję, aby przy oczyszczaniu kapsli stosować je rozcieńczone wodą demineralizowaną co spowolni proces ale zaoszczędzi farbę. Trzeba również uważać, aby przedmiot był cały zanurzony w preparacie bo na granicy wody i powietrza preparat staje się bardziej agresywny i może pojawić się brzydki wżer. I co najważniejsze, są to preparaty wielokrotnego użycia. Litr powinien starczyć na kilka setek kapsli.
Katalog zrywek i nakładek na butelki http://www.sites.google.com/view/katalogzrywek
Mini kolekcja aluminiowych kapsli https://sites.google.com/view/kapsle-woda-mineralna
Mini kolekcja aluminiowych kapsli https://sites.google.com/view/kapsle-woda-mineralna
No na pewno nie na wiele setek kapsli. To się też zużywa. Jak w jednym zbiorniczku moczyłem jeden kapsel po drugim to po kilku sztukach to zwyczajnie przestawało działać i trzeba było nalać nowy.
Ale fakt jest faktem, jedną porcją można odrdzewić kilka.
Ale fakt jest faktem, jedną porcją można odrdzewić kilka.
-
A co to jest jedna porcja? Bo można za jednym razem odrdzewić trzy kapsle czy położyć na płaskiej tacy 33 i też to jest jedna porcja?
Dlatego pozyskałem od razu 5 litrów