Polskie niepiwne nowości

Kapsle od wody, napojów, soków itp.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
chinet

Re: Polskie niepiwne nowości

#1141 Post autor: chinet »

Nie ma 100% pewności, że to polskie siki :wink:
Jestem trollem :mad:

mrkta

Re: Polskie niepiwne nowości

#1142 Post autor: mrkta »

wismat pisze: ↑09 października 2026, 06:43 Freeway nadal nie mamy potwierdzenia, że to polski kapsel, jak rozumiem. W takim razie przeniósłbym go do niedodanych.
Sądzę, że jednak można uznać go za polski. Podobnie jak Canada Dry, który wrzucałem tu jakiś czas temu. Porównajcie nadruki na tych czterech napojach. Są produkowane w jednym zakładzie należącym do dużej, giełdowej firmy, która produkuje dla obcych marek - Krynica Vitamin SA. Co prawda nie odpowiedzieli na mail, który wysłałem do nich 2 tygodnie temu, ale jak sądzę śledztwo nie pozostawia wątpliwości - kod KV6 oznacza zakład Krynicy Vitamin. Na potwierdzenie wprost napisany producent na puszce napoju z Dino. W prasie i komunikatach giełdowych można też znaleźć informację nt. podpisania w 2021 r. dużej umowy ze Schweppes na 5 lat z możliwością przedłużenia (https://www.portalspozywczy.pl/napoje/w ... 95911.html). W umowie wprost mowa o szklanych butelkach. Firma w 2020 r. otworzyła linię produkcyjną do szkła, a konkretnie do butelek kapslowanych o pojemności 275 ml, czyli dokładnie takich, w jakich sprzedawane są Freeway Cola, Canada Dry, Dr Pepper i Schweppes (https://krynicavitamin.com/pl/opakowania.html). Pozostaje pytanie, co z poprzednimi, rzekomo niepolskimi kapslami Schweppes z poprzednich lat. Może ktoś zachował butelki? Albo chociaż zdjęcia?
KV.jpg
Jeśli jest na nich KV6, to sądzę, że należałoby je uznać za polskie, nawet jeśli nie ma dowodu w postaci opakowania zbiorczego z wyraźnym zaznaczeniem, że wyprodukowano w Polsce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ