Stan mojej kolekcji na koniec 2022 wyniósł
20141 kapsli. W ciągu roku przybyły mi
2153 kapsle (143 polskie i 2010 zagranicznych). W zagranicy osiągnąłem więc podobny wynik jak w 2021 (2040 nowych kapsli), jednak realny przyrost sprzed roku został pomniejszony o ~150 kapsli usuniętych z kolekcji (napoje słodowe oraz duże kapsle). Statystyka zdecydowanie mnie zadowala, ponieważ na początku tego roku przyjąłem, iż ograniczę kupowanie kapsli i skupię się na wymianach. Nie byłem tak aktywny jak Jacek, jeśli dobrze pamiętam to zaliczyłem tylko 4 giełdy (Kraków, Spotkanie Kapslarzy, Włocławek oraz Praga) - wynik z pewnością byłby lepszy gdyby odbyły się giełdy w Warszawie i Lublinie. W przyszłym roku liczę przede wszystkim na Hirschaid oraz że kolejna edycja SK okaże się przynajmniej tak samo udana jak ubiegłoroczna.
To właśnie czerwiec okazał się najbardziej owocnym miesiącem w 2022. Za sprawą Spotkania (ale nie tylko) dopisałem sobie 453 nowe kapsle. Po przeciwnej stronie długi okres marazmu w drugiej części wakacji. Sierpień i wrzesień to raptem 83 nowe kapsle, w sporej części będące następstwem katalogowych aktualizacji w których dodano nowe Somersby oraz serię z żużlowcami Stali Gorzów. Istotnie w tym czasie trochę złapał mnie leń, a kilka prób wymian spaliło na panewce.
W kolekcji są kapsle ze 171
krajów. Podkreślam to słowo, ponieważ stosuję surowe kryteria i nie uznaję wszelkiego rodzaju wynalazków pokroju Abchazji, Jersey czy Guamu za osobne kraje w kolekcji. Odstępstwem jest chyba jedynie Grenlandia. Tylko jedno nowe państwo pojawiło się w 2022 roku i był to
Niger. Czołowa '15' mojej kolekcji prezentuje się następująco:
1. Niemcy - 3783
2. Polska - 2824*
3. USA - 1431
4. Belgia - 1022
5. Rosja - 997
6. Czechy - 903
7. Holandia - 836
8. Hiszpania - 674
9. Francja - 451
10. Kanada - 440
11. Austria - 429
12. Ukraina - 396
13. Brazylia - 365
14. Dania - 355
15. Wielka Brytania - 330
*tylko dział Browary oraz Serie z wyłączeniem Kormoranów. Realnie wynik powinien być ciut większy, ale ciągle biję się z myślami jak podejść do kapsli z działu Pozostałe Piwne.
Niestety nie jestem w stanie policzyć przyrostów dla konkretnych krajów. Przez lata traktowałem po macoszemu zbieranie oraz przechowywanie serii i dopiero wolne dni pod koniec grudnia zmotywowały mnie do ich uporządkowania. Dzięki temu serie nie są już tylko liczone do ogólnej sumy kapsli w kolekcji, ale dopisują się do sum poszczególnych krajów.

Gdybym miał zgadywać, obstawiłbym największe przyrosty w Niemczech (brak jakiegokolwiek uprzedzenia do zbierania kapsli z tego kraju), Belgii/Holandii (stały kierunek naszych wymian), Francji (kojarzę ze 3 wymiany z francuskimi kolekcjonerami w 2022) oraz siłą rzeczy Polska, chociaż tutaj lwią część stanowić będą nowości.
Nie stawiam sobie żadnych wyzwań przed 2023. Dobiłem do 20k czyli liczby, która niegdyś wydawała mi się granicą "fajności". Teraz tak sobie patrzę że ta granica jest chyba jednak na 25k i myślę że byłbym zadowolony gdybym osiągnął ten próg w ciągu 2 lat. Wówczas pewnie zrewiduję swoje poglądy i uznam że życie kapslarza zaczyna się dopiero po 30k.

Na pewno będę chciał utrzymać swoje podejście, wedle którego zbieranie kapsli jest dla mnie hobby i przyjemnością, a nie rywalizacją i pogonią za liczbami. W dalszym ciągu nie będę miał presji związanej z korkami czy kapslami egzotycznymi i będę cieszył się z każdej sztuki, która zasila kolekcję.