Miało być o aktualizacji katalogu a zeszliście na inne tematy.
Trzcinica była dodana cztery miesiące temu a dopiero teraz dyskusja?
Tak, nadruk jest tam na odwrotnej stronie, ale to nie jest celowa odwrotka, tylko ząbki zostały wybite w drugą stronę.
Srebrny PiwPol będzie dodany, wiem o nim już od dawna.
Robert się nie pochwalił chyba szerzej, że w końcu Bajer został zidentyfikowany? Istnieją od tego jakieś etykiety?
Tatra z jasnym środkiem - wydaje mi się, że wszyscy zgodnie uznali że to nowy wzór bo jakoś nie było na ten temat dużej debaty.
Pilsberg Rakszawa i inne nowości - nie dodałem bo jeszcze NIE POSIADAM.
Inne układy cyferek na ząbkach - sto razy już pisałem, że nie będzie to uznawane jako osobny wzór bo to tylko numeracja kapsla na arkuszu blachy, czyli element procesu technologicznego.
Temat 1: BAJER BEER
Nie pisaliśmy o zidentyfikowaniu tego kapsla, bo to nie my ściągnęliśmy ten kapsel z butelki, nie mieliśmy też możliwości osobistego zbadania tego tematu. A z tego powodu nie mam 100 % pewności co do identyfikacji. Ale sprawa wygląda tak.
Nieco ponad rok temu napisał do nas kolekcjoner etykiet (poniżej fragmenty emaila):
"Etykietę do tego kapsla mam i po tylu latach nie jestem 100% pewny. Jest to na pewno browar Sierpc, rozlewnia PPH Aster-Lidzbark Welski, ul Zieluńska 25. Tylko 1 % daję na pomyłkę. Kapsel identyczny jak mi wskazałeś z Twoich zbiorów. .... Co do tego kapsla z Sierpca to ówczesny mój zakład pracy kupił przyległy teren i tam było kilkadziesiąt skrzynek z butelkami po piwie. Nam kazano je wytłuc do kontenera ze szkłem. Wtedy Sierpc w swoich rozlewniach miał etykiety prostokątne, musiał być ten kapsel z początku lat "90. Co najfajniejsze te 2 butelki były z piwem i sam je otwierałem. Po otwarciu piwo wyleciało jak szampan ..."
Załaczam również skan etykiety, z tym że ten skan pochodzi już ze strony kolekcjonera etykiet.
Temat 2: SZCZECIN nr 43
Chodzi o kapsel drukowany na srebrnej blasze.
W rzeczywistości wszystkie kapsle robione były na złotej blasze i wszystkie są wzorem SZCZECIN 44.
Pod wpływem warunków atmosferycznych część z nich dość szybko straciła złoty kolor i teraz jest srebrna. Mamy możliwość porównania, bo w czasie kiedy te kapsle były stosowane dostaliśmy ich chyba kilka tys sztuk (zamieszczam foto). Wszystkie były wówczas złote. Prawie wszystkie zsypaliśmy do dwóch kartonów i wynieśliśmy do piwnicy (za wyjątkiem kilku sztuk, które pozostawiliśmy w kolekcji w szufladzie i kilkudziesięciu do wymian). Po pewnym czasie, gdy zabrakło nam materiału do wymiany przynieśliśmy karton z bosmanami. No i okazało się, że prawie wszystkie kapsle z kartonu są już srebrne. A te trzymane w domu w kolekcji są nadal złote.
Przy okazji spotkań na giełdach mówiłem o historii tych kapsli kilku osobom, teraz zamieszczam to wyjaśnienie na forum. Mam nadzieję, że przyczyni się to do usunięcia wzoru SZCZECIN 43 z katalogu.
Załączam również wykonane dzisiaj zdjęcia kapsli pochodzących z naszej kolekcji i tych wziętych z kartonu.
Jeszcze jedna uwaga: srebrne zrobiły się zarówno kapsle czerwone (SZCZ 44 jak i zielone SZCZ 42).
danio_145 pisze:Gwoli ścisłości, jeśli Porter przeniosłeś do Cieszyna, powinien tam być i poprzedni wzór. Porter w Cieszynie jest robiony od bodaj 2005 roku.
Oczywiście masz rację, ale naprawienie tego błędu już nie jest możliwe, ponieważ zmiana numeracji nie wchodzi w grę.
raberts pisze:Temat 1: BAJER BEER
Temat 2: SZCZECIN nr 43
Niesamowite historie Dziękujemy za wyjaśnienie tego Bajera.
Szczecin 43 - miałem nosa, żeby nie wprowadzać zielonego Szczecina ze srebrną blachą Wprawdzie już u Brokisa te kapsle były rozróżnione na złotą i srebrną blachę, ale za pomocą Photoshopowanego zdjęcia.... Nigdy również w rzeczywistości nie widziałem takiej różnicy koloru jak na skanie i jego poprawce u Bartka. Swego czasu chciałem ten kapsel w ogóle wywalić jako nieistniejący, ale parcie na jego pozostawienie było takie że jednak się ugiąłem...
Kielce 17 - posiadam ten kapsel (albo to może jest inny kapsel?), który liczbę na 9 ma w kolorze nie zielonym, a białym tak jak 'fik'. Sygnatura ledwie widoczna, ale na pewno niezielona.
Układając i skanując polskie kapsle natrafiłem na Kielce 24, mój ma przy napisie "COBRA" w rogu R w kółku, a w katalogu ten wzór nie posiada...przejrzałem strony kolekcjonerów między innymi TOM-TOM-a i Raberts-a i u nich też są skany z literką (R) zatem..błąd jest w katalogu. No chyba że My mamy błędnie przypisane kapsle.
Ile jest kapsli w Zabrzu? Bo mi po 22 wyskakuje takie coś i nie wiem, czy to dwa kolejne, które się nie wyświetlają, czy może przygotowane miejsce pod następne?