Próby(?) w katalogu

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek

Próby(?) w katalogu

#1 Post autor: Krzysiek »

Chodził mi ten temat po głowie od dawna, widziałem że w jednym z sąsiednich tematów Wiki też o tym wspomniał. Które kapsle są znane tylko w postaci dziewiczej? Od razu przychodzą mi na myśl Łódź 36 i Bydgoszcz 39, ale z pewnością coś jeszcze się znajdzie.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)
Czy bierzesz już udział w Zielonej Lidze Typerów? :cisza:

Awatar użytkownika
wiki
Kontaktowanie:

Re: Próby(?) w katalogu

#2 Post autor: wiki »

Podejrzanych kapsli, których nie widziałem w postaci butelkowanej jest dużo. Tylko nigdy nie ma pewności czy taki kapsel w ogóle nie trafił na butelki czy był butelkowany w ograniczonej ilości. Łódź 36 i Bydgoszcz 39 to pewniaki ale przyjęto dziwną zasadę, że nie wystarczy fakt, że nie jest znany nawet jeden egzemplarz butelkowany danego kapsla by wyleciał on z katalogu.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#3 Post autor: Krzysiek »

Ja Pawła poniekąd rozumiem, bo jak kapsle nieznane do tej pory w wersji butelkowanej zaczęłyby wypadać z katalogu to okazałoby się że nagle ktoś ma tego czy tamtego ściągniętego z butelki. Bo skoro podrabia się kapsle giełdowe i okolicznościowe oraz wypuszcza szemrane kapsle to co za problem samemu zabutelkować dziewicę?
Nie będę prowadził krucjat żeby te kapsle usunąć z katalogu, prędzej uważam że należały przyjrzeć się kapslom Wrocław 4 czy Żywiec 74. Temat ten założyłem w celach informacyjnych, żeby wymienić się opiniami i ewentualnie obalić lub potwierdzić dziewictwo niektórych kapsli. Ja prób nie zbieram więc pomoże mi on w odrzuceniu niektórych wzorów z katalogu, natomiast nie zamierzam traktować go jak wyroczni bo wiadomo - każdy zbiera co chce.
Kolejny kandydat: Leżajsk 13. Nikt w katalogu nie przyznaje się do posiadania tego kapsla wiec jego ilość musi zamykać się w pojedynczych sztukach...

Awatar użytkownika
wiki
Kontaktowanie:

#4 Post autor: wiki »

Też nie jestem za usuwaniem takich kapsli z katalogu. Niektóre niebutelkowane kapsle znalazły się w obiegu w takiej ilości, że co drugi kolekcjoner je ma. Być może satysfakcjonująca wszystkich byłaby informacja przy kapslu w katalogu, że znany jest tylko w wersji dziewiczej.

southern

#5 Post autor: southern »

Czyli co? wystarczy, że "producenci" lipnych rarytasów rozprowadzą pewną ich liczbę ("pod stolikiem") w ramach promocji wśród co głośniejszych(np. na forum tym, czy innym) kolekcjonerów, i kapsle te już nabędą status rzadkości, legendarności no i oczywiście odpowiedniej ceny na rynku(ku frustracji początkujących lub niewtajemniczonych kolekcjonerów, no i oczywiście uciesze "producentów").

Awatar użytkownika
wiki
Kontaktowanie:

#6 Post autor: wiki »

Na bieżąco można próbować te kapsle wyłapywać. Nam chodzi o kapsle które już od kilku, kilkunastu lat są w katalogu a nikt nie widział ich w postaci butelkowanej.

southern

#7 Post autor: southern »

Właśnie o tym też mówię, Masz pewność, że kapsle znane od lat nie są lub nie będą podrabiane?

Awatar użytkownika
wiki
Kontaktowanie:

#8 Post autor: wiki »

Różnego rodzaju przekręty z kapslami to wymysł ostatnich lat. Dopiero teraz ceny kapsli poszły tak w górę, że stało się to opłacalnym zajęciem.

Paweł
Administrator

#9 Post autor: Paweł »

wiki pisze:Podejrzanych kapsli, których nie widziałem w postaci butelkowanej jest dużo. Tylko nigdy nie ma pewności czy taki kapsel w ogóle nie trafił na butelki czy był butelkowany w ograniczonej ilości. Łódź 36 i Bydgoszcz 39 to pewniaki ale przyjęto dziwną zasadę, że nie wystarczy fakt, że nie jest znany nawet jeden egzemplarz butelkowany danego kapsla by wyleciał on z katalogu.
To nie tak, butelkowanie to akurat nie jest argument, bo kapsel można sobie zagiąć samemu. Chodzi o to, że nie mam pewności czy to rzeczywiście próby. Trudno podjąć decyzję w sprawie tych dwóch sztuk, bo w przeciwieństwie do innych kapsli, które ostatnio wyleciały, te rzeczywiście istnieją.

Awatar użytkownika
KZK16

#10 Post autor: KZK16 »

Łańcut 13 posiadam w kolekcji ale dziewicę, nie widziałem butelkowanego egzemplarza, ale są takie kapsle o których nam się jeszcze nie śniło.
CC.I #958
x7666 (xx7 Cork) POLSKA 3638 P x903 N // OGÓLNA xxxxx
xx321 (x57 Cork) BELGIA
xxx46 (xx0 Cork) BOLIWIA
xx218 (x12 Cork) HOLANDIA
xxxxx (xxx Cork) PEPSI 67 krajów
xxx34 (xx0 Cork) MOTYWY (8) 13 krajów
xxxxx (x76 Cork) SUMA
BCWC 1 / G 45(12) / ZG 1 / SK 5 / ZK 17 / GCD 1 / SWK 2 / SBK 9
"Czuję głód jak Morbius, chcę słyszeć brzęk nowych kapsli w worku" A.K.M.

Awatar użytkownika
wiki
Kontaktowanie:

#11 Post autor: wiki »

Łańcut 13 mam butelkowany z nadrukowaną datą. Zresztą fotka w katalogu też jest butelkowanego.

Awatar użytkownika
Jacek
Kontaktowanie:

#12 Post autor: Jacek »

Krzysiek pisał o Leżajsku 13 a nie Łańcucie 13 a to dosyć znacząca różnica :wink:

Awatar użytkownika
Krzysiek

#13 Post autor: Krzysiek »

Obrazek

Czy ten kapsel jest znany w wersji z butelki?

Awatar użytkownika
chinet

#14 Post autor: chinet »

Tego to nie wiem, ale osobiście odbierałem go w wraz z kilkoma innymi od pracownika browaru. Potajemne spotkanie odbyło się w samochodzie pod bramą zakładu w Kielcach :) .
Jestem trollem :mad:

Awatar użytkownika
yoreck
Kontaktowanie:

#15 Post autor: yoreck »

Krzysiek pisze:Obrazek

Czy ten kapsel jest znany w wersji z butelki?
Piłem to piwo w wersji butelkowej ,dostępne było w sieci Biedronka ,nie wiem czy w całej Polsce ,ale w Lublinie było do kupienia przez bardzo krótki okres,podobnie jak Mocarza.
www.yoreck.ugu.pl
Ciganen komen Jurken.
吉卜賽人的頭部不公開

ODPOWIEDZ