Pepsi 5c?

Kapsle od wody, napojów, soków itp.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
prokomfanz

Pepsi 5c?

#1 Post autor: prokomfanz »

Białego brakuje w katalogu :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wismat
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Pepsi 5c?

#2 Post autor: wismat »

Chętnie dodam, podeślij proszę zdjęcie pod kątem prostym + zdjęcia ząbków z każdej strony
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich

Awatar użytkownika
krzysio
Kontaktowanie:

#3 Post autor: krzysio »

Czy tylko ja to widzę? Czemu one są kwadratowe? Czy zostały wyjęte z jakiegoś opakowania typu próba ?
Grzegorz & Krzysio
Zbieramy kapsle polskie z sygnaturami
Tutaj jest link do naszej kolekcji i dubli.

prokomfanz

#4 Post autor: prokomfanz »

Są kwadratowe bo zostały niestety częściowo ucięte ząbki a wynika to tylko i wyłącznie z dziwnego sposobu eksponowania kolekcji przez kolekcjonera od którego pochodzą te kapsle. Wciskane były one na sztywno między listewki. Nie tylko te Pepsi ale wiele innych niestety też tak zostało potraktowanych :(

prokomfanz

#5 Post autor: prokomfanz »

Żeby nie być gołosłowny, więcej kwadraciaków :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
PawełN

#6 Post autor: PawełN »

Tylko jeśli jest to jakaś nikomu nieznana wcześniej dziewica to jest wysokie prawdopodobieństwo że jest to kapsel próbny.
Znak towarzyszy zastrzelonych

prokomfanz

#7 Post autor: prokomfanz »

Ciekawa interpretacja. W takim razie np 2b i 5a do usunięcia bo stare, mało osób je posiada i do tego tylko w dziewicy? :roll:

Awatar użytkownika
PawełN

#8 Post autor: PawełN »

prokomfanz pisze: 26 lipca 2024, 23:37 Ciekawa interpretacja. W takim razie np 2b i 5a do usunięcia bo stare, mało osób je posiada i do tego tylko w dziewicy? :roll:
Generalnie to niewykluczone. Sporo było takich kapsli które nigdy na butelki nie natrafiły przecież.
Jeśli kapsel występuje tylko w kilku egzemplarzach które nigdy nie trafiły do obrotu, to z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć właśnie że jest to po prostu próbny kapsel.

No bo tak trzeźwo myśląc: jakim innym sposobem byłoby to możliwe, że zachowały się tylko dziewice danego kapsla? I to pojedyncze?

Żeby nie było, ja też zbieram kapsle próbne i tak ogólnie to bym chętnie zobaczył je w katalogu w dziale "inne".
Znak towarzyszy zastrzelonych

Awatar użytkownika
Krzysiek

#9 Post autor: Krzysiek »

Tak trzeźwo myśląc, to ponad 50 lat temu nikt w Polsce nie bawił się w próbne wzory przy zamawianiu kapsli. :lol:
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

prokomfanz

#10 Post autor: prokomfanz »

Krzysiek pisze: 28 lipca 2024, 18:42 Tak trzeźwo myśląc, to ponad 50 lat temu nikt w Polsce nie bawił się w próbne wzory przy zamawianiu kapsli. :lol:
Też tak uważam. Farbę lali wiadrami i nikt nie patrzył na odcień czy przesunięcia. Próby? W jakim celu? :roll:

Dla mnie nie ma żadnej różnicy. Kapsla nie musi być w katalogu. Ja się cieszę że mam go w kolekcji :mrgreen:

ODPOWIEDZ