- o tym czy reformujemy czy nie zadecydują wyniki ankiety w tym temacie
- rozważamy mój pomysł vs obecny format rozgrywek, nie szukamy już diametralnie innych pomysłów czy koncepcji
- w temacie oczywiście można zabrać głos, zakładam że moja koncepcja jest już w miarę ukierunkowana, niemniej drobne udoskonalenia mogą się jeszcze narodzić.
To tak tytułem wstępu. Nie jest tajemnicą, że mój (niezbyt udany) udział w ostatniej edycji ZLT zmienił nieco postrzeganie zasad. Nie podoba mi się nacisk kładziony na trafianie dokładnych wyników. Dysproporcja między czysto trafionym wynikiem a wskazaniem poprawnego rozstrzygnięcia meczu jest za duża oraz niestety zero-jedynkowa. Albo zgarniasz pełną pulę albo nagrodę pocieszenia, nie ma stopniowania że ktoś był bliżej ze swoim typem a ktoś dalej. Przechodząc do rzeczy, oto założenia nowego systemu:
- dalej stosujemy kursy bukmacherskie stanowiące formę wyceny prawdopodobieństwa danego rozstrzygnięcia
- zamiast konkretnych wyników typujemy w systemie 1X2 (1 - wygrana gospodarzy, X - remis, 2 - wygrana gości)
- poprawne trafienie warte jest 2 punkty (pomnożone przez kurs)
- można postawić na podwójną szansę (1X - wygrana gospodarzy LUB remis, X2 - remis LUB wygrana gości, 12 - wygrana gospodarzy LUB wygrana gości)
- poprawne trafienie przy podwójnej szansie warte jest 1 punkt (pomnożone przez kurs poprawnego rozstrzygnięcia)
- pod typami wskazujemy swój Mecz Kolejki - punkty za ten mecz będą podwojone (czyli standardowe punkty za mecz x kurs x 2)
- w ten sposób eliminujemy limity (jeśli ktoś chce zagrać same remisy to droga wolna, ale nie polecam - ja tak raz zrobiłem i zdobyłem okrągłe zero

I to w sumie tyle. Podwójna szansa ma nieco urozmaicić strategię graczy (więcej punktów ale mniejsza szansa czy mniejsze punkty ale większa szansa zdobycia). Może okazać się pomocna gdy mamy spotkanie trudne do ugryzienia czy też gdy chcemy zagrać przeciwko wyraźnemu faworytowi i nie musimy się głowić czy remis czy porażka faworyta.
Mecz Kolejki już się pojawiał we wcześniejszych dyskusjach. Tutaj każdy sobie wybiera sam i znowu mamy polu do popisu dla strategów. Czy wybieramy spotkanie którego jesteśmy pewni czy raczej takie gdzie polujemy na dobry kurs? Czy wybieramy mecz z normalnym typem licząc na duże punkty czy może właśnie w ten sposób de facto sprawimy że zagraliśmy podwójną szansę po pełnej punktowej stawce? Różne opcje, wszystko w rękach typujących.

Zapraszam do ankiety i do dyskusji. Reforma Typera ma swoje plusy (ożywienie formuły, większe zbicie punktowe typujących, system premiujący rozstrzygnięcia meczów a nie dokładne wyniki) jak i minusy (potrzeba dostosowania się do nowych reguł, odejście od zasad które są w miarę stałe od początku zabawy). Czas na zagłosowanie w ankiecie to 7 dni, potem zapadnie decyzja.