Na allegro pojawił się niedawno Redds typu "brak w katalogu". CCI rzecze że jest to kapsel z RPA ale mimo wszystko jakoś do Polski trafił wraz z piwem.
https://crowncaps.info/caps/33991
Ja jestem też w posiadaniu tego kapsla a dostałem go od osoby co za dzieciaka zbierała kapsle "z ulicy" i zdecydowanie nie przywoziła ich z innych krajów. Czy ktoś również go posiada? Czy wiadomo jak to trafiło do Polski?
Stary Redds
Re: Stary Redds
Według informacji otrzymanych listownie kilkanaście lat temu od emerytowanego pracownika browaru w Poznaniu ten kapsel był używany na pierwszych partiach piwa Redd's rozlewanego w poznańskim browarze.
Podobnie jak kilku innych kolekcjonerów, również posiadamy ten wzór w kolekcji.
i jest on włożony do RPAraberts pisze: ↑13 marca 2026, 23:08 Według informacji otrzymanych listownie kilkanaście lat temu od emerytowanego pracownika browaru w Poznaniu ten kapsel był używany na pierwszych partiach piwa Redd's rozlewanego w poznańskim browarze.
No właśnie też mi się wydawało, że ten kapsel nie jest do końca z RPA, bo skąd miałby mieć go chłopak zbierający kapsle z ulicy w latach 90tych.
Znak towarzyszy zastrzelonych
- wismat
- Administrator
- Kontaktowanie:
Czyli brzmi jakby kapsel powinien trafić do umieszczenia w katalogu w dziale Zastępczy - Redds?raberts pisze: ↑13 marca 2026, 23:08 Według informacji otrzymanych listownie kilkanaście lat temu od emerytowanego pracownika browaru w Poznaniu ten kapsel był używany na pierwszych partiach piwa Redd's rozlewanego w poznańskim browarze.
https://wismat.kolekcjakapsli.pl - moja strona | https://KatalogKapsli.pl - katalog kapsli polskich
Na CCI ten kapsel redd's (CCI #33991) jest podpisany jako RPA. Do CCI dodany został w 2012 roku.
Jego posiadanie przez 14 lat od dodania kapsla zaznaczyli prawie wyłącznie kolekcjonerzy z Polski (9 osób z Polski, 1 z Włoch, 1 z Rosji).
Gdyby kapsel był używany w innym kraju niż Polska, większość posiadaczy stanowiliby kolekcjonerzy zagraniczni.
Tak jest w przypadku odkręcanej wersji redd's (CCI #48342) . Tego odkręcanego kapsla w Polsce nie stosowano i posiadają go prawie wyłącznie kolekcjonerzy zagraniczni (9 z zagranicy, 1 z Polski). A dodano go do CCI w podobnym czasie, w roku 2013 (czas dodania to nie jest czas używania kapsla, ale czas gdy zaczęło się aktywne dodawanie kapsli do CCI).
Z tego wniosek, że kapsel (CCI #33991) był przewidziany do stosowania na rynku polskim.
Historię wprowadzenia piwa redd's na rynek polski opowiedział mi TOM TOM. Pamięta to z racji swoich kontaktów z ówczesnym pracownikiem tyskiego browaru. Z tego co TOM TOM mi przekazywał, wynika że do browaru w Tychach sprowadzono niewielką ilość tego piwa, w zielonych butelkach, zamkniętego tym kapslem.
Prawdopodobnie podobne ilości trafiły do Poznania. Pił wtedy to piwo i było to - jak mówi - w drugiej połowie lat 90-tych.
Można przypuszczać, że było to sondowanie polskiego rynku nowym rodzajem piwa. Jeśli tak, to pierwsze piwo zamykane tym kapslem mogło być uwarzone w RPA.
Czy kolejne partie piwa redd's, tego warzonego już w Poznaniu zamykano również tym kapslem, czy może już tylko nowszą wersją ?
To pewnie się jeszcze kiedyś wyjaśni. Wydaje się, że całość tej historii układa się dość logicznie, ale 100 % pewności nie ma.
Może ktoś jeszcze ma jakieś ino ?
Jego posiadanie przez 14 lat od dodania kapsla zaznaczyli prawie wyłącznie kolekcjonerzy z Polski (9 osób z Polski, 1 z Włoch, 1 z Rosji).
Gdyby kapsel był używany w innym kraju niż Polska, większość posiadaczy stanowiliby kolekcjonerzy zagraniczni.
Tak jest w przypadku odkręcanej wersji redd's (CCI #48342) . Tego odkręcanego kapsla w Polsce nie stosowano i posiadają go prawie wyłącznie kolekcjonerzy zagraniczni (9 z zagranicy, 1 z Polski). A dodano go do CCI w podobnym czasie, w roku 2013 (czas dodania to nie jest czas używania kapsla, ale czas gdy zaczęło się aktywne dodawanie kapsli do CCI).
Z tego wniosek, że kapsel (CCI #33991) był przewidziany do stosowania na rynku polskim.
Historię wprowadzenia piwa redd's na rynek polski opowiedział mi TOM TOM. Pamięta to z racji swoich kontaktów z ówczesnym pracownikiem tyskiego browaru. Z tego co TOM TOM mi przekazywał, wynika że do browaru w Tychach sprowadzono niewielką ilość tego piwa, w zielonych butelkach, zamkniętego tym kapslem.
Prawdopodobnie podobne ilości trafiły do Poznania. Pił wtedy to piwo i było to - jak mówi - w drugiej połowie lat 90-tych.
Można przypuszczać, że było to sondowanie polskiego rynku nowym rodzajem piwa. Jeśli tak, to pierwsze piwo zamykane tym kapslem mogło być uwarzone w RPA.
Czy kolejne partie piwa redd's, tego warzonego już w Poznaniu zamykano również tym kapslem, czy może już tylko nowszą wersją ?
To pewnie się jeszcze kiedyś wyjaśni. Wydaje się, że całość tej historii układa się dość logicznie, ale 100 % pewności nie ma.
Może ktoś jeszcze ma jakieś ino ?