No właśnie i tu pytanie do was jak zrobić piwo domowej roboty jak najniższym kosztem... przypominam że mieszkam na wsi więc niektóre rzeczy potrzebne mogę posiadać... ;)
Najprostsze piwo
Najprostsze piwo
Siemanko wam...
na początek się przywitałem jak to wypada... no ale przejdźmy do rzeczy... tak jak wino próbuję już drugi rok w tym roku pomyślałem iż spróbuję sam zrobić piwo... zrobię a jak... tylko czy ja umiem.?
No właśnie i tu pytanie do was jak zrobić piwo domowej roboty jak najniższym kosztem... przypominam że mieszkam na wsi więc niektóre rzeczy potrzebne mogę posiadać... ;)
Jam taki i siaki...
Wymień się za Lubliniaki...
Wymień się za Lubliniaki...
browar.biz
Tam masz wszystko o robieniu piwa. Tam są eksperci co Ci odpowiedzą.
Tam masz wszystko o robieniu piwa. Tam są eksperci co Ci odpowiedzą.
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.
Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.
Kajster95 my na warzeniu piwa się nie znamy. Zajrzyj na stronę, którą podał lendoo i tam poczytaj o tym jak zrobić piwo tanim kosztem.
Browaz.biz to istna encyklopedia wiedzy na ten temat i nie tylko
Browaz.biz to istna encyklopedia wiedzy na ten temat i nie tylko
ZIELONE KARTKI NA FB
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
Czy to jest nowy kapsel żubra czy nie.
Już zmieniłem zdanie.
Wymienisz się za nie.
No to masz.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwowarstwo_domowe
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwowarstwo_domowe
Kajster95 pisze:Siemanko... Ja jeszcze nie byłem ale mam zamiar się w tym roku wybrać... tylko Mi odpowiedzcie na te pytania..
1. Jestem niepełnoletni czy mnie wpuszczą?
Masz jakąś dobrą ziemianke/bunkier czy wyluzowanych rodziców ?Kajster95 pisze:Siemanko wam... na początek się przywitałem jak to wypada... no ale przejdźmy do rzeczy... tak jak wino próbuję już drugi rok w tym roku pomyślałem iż spróbuję sam zrobić piwo... zrobię a jak... tylko czy ja umiem.?
Narazie będziesz miał problem z chmielem (jeszcze nie ma szyszek) Jeszcze potrzebny jest jęczmień,cukier,drożdże,dobra woda,duży gar,miejsce do gotowania i chęci.Polecam też filmik.Szkoda.że w Polsce jeszcze nie dostępne.
www.cda.pl/video/289198f/Piwo-w-proszku
www.cda.pl/video/289198f/Piwo-w-proszku
NO,NO TYLKO NIE CUKIER !!Dariobeer pisze:Narazie będziesz miał problem z chmielem (jeszcze nie ma szyszek) Jeszcze potrzebny jest jęczmień,cukier,drożdże,dobra woda,duży gar,miejsce do gotowania i chęci
Wystarczą szyszki chmielu z apteki i drożdże piekarnicze
Najprostszy sposób do prób to:
Jęczmień skiełkować,wysuszyć,oddzielić kiełki ,ziarno
ześrutować,woda,odpowiednia temperatura i warzyć.
No i wyjdzie namiastka piwa.
Mam inny przepis (z cukrem)
1 litr upalonego jęczmienia,10 litrów wody,2 dag szyszek chmielu,3 dag drożdży,30 dag cukru.
Jęczmień gotować przez 3 godziny w 8 litrach wody.Chmiel gotować przez 2 godziny w 2 litrach wody,cukier gotowac przez 20 minut w 2 litrach wody.Wszystkie płyny zlać razem.Osobno rozpuścic drożdze.Gdy wyrosną wlać do piwa.Następnego dnia ostrożnie wlac do butelek,zakorkować.Po 2-3 dniach nadaje sie do konsumpcji.
Kajster95, przepisy na piwo można znaleźć w necie.Wystarczy poszukać.
1 litr upalonego jęczmienia,10 litrów wody,2 dag szyszek chmielu,3 dag drożdży,30 dag cukru.
Jęczmień gotować przez 3 godziny w 8 litrach wody.Chmiel gotować przez 2 godziny w 2 litrach wody,cukier gotowac przez 20 minut w 2 litrach wody.Wszystkie płyny zlać razem.Osobno rozpuścic drożdze.Gdy wyrosną wlać do piwa.Następnego dnia ostrożnie wlac do butelek,zakorkować.Po 2-3 dniach nadaje sie do konsumpcji.
Kajster95, przepisy na piwo można znaleźć w necie.Wystarczy poszukać.