Strona 1 z 1

Żywiec Porter

: 27 listopada 2014, 20:16
autor: wiwern
Szanowni forumowicze, wytłumaczcie mi proszę dlaczego żywiec porter jest w browarze Cieszyn. Na etykiecie nie ma informacji że rozlewany jest w cieszynie, kod kreskowy też wskazuje browar żywiec, więc dlaczego ?
Dzięki za trud włożony w wyjaśnienie tej dla mnie zagadki

Re: Żywiec Porter

: 27 listopada 2014, 21:26
autor: glogowianin
Żywiec Porter bodaj od 2004 r. jest warzony w Cieszynie, a rozlewany w Żywcu.

Re: Żywiec Porter

: 27 listopada 2014, 22:11
autor: wiwern
No tak, ale skad ta informacja ?

Re: Żywiec Porter

: 27 listopada 2014, 22:43
autor: glogowianin
Z browar.biz. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, to zapytaj tam.

Re: Żywiec Porter

: 28 listopada 2014, 08:30
autor: wiwern
Czyli przeciętny Kowalski nie jest w stanie określić z informacji na butelce skąd pochodzi piwo

Re: Żywiec Porter

: 28 listopada 2014, 08:51
autor: Kibi
A czy to coś nowego?
Koncerny od dawna nie informują o miejscu warzenia konkretnego piwa. Nawet takie minikoncerny jak VanPur.
Na browarbizie od dawna trwają próby rozszyfrowania kodów zamieszczonych na kontrze, przy dacie przydatności, ale to dla mocno zainteresowanych. Przeciętny Kowalski nic z tego nie zrozumie.

I dotyczy to zarówno browarów już zamkniętych, jak i nadal czynnych.
Nie przeczytasz na etykiecie, skąd pochodzi Królewskie albo Piast, ale też są partie Lecha pochodzącego z Tychów, Tyskiego z Białegostoku, Kasztelana ze Szczecina czy Warki z Elbląga albo Żywca.

Re: Żywiec Porter

: 28 listopada 2014, 09:04
autor: kluszyn
Porter wymaga specjalnej obróbki, w tym długiego procesu leżakowania. Żywiec jako producent masówki, widocznie nie jest w stanie podołać tym wymaganiom. Etykieta i informacje na niej, to kwestia zapisów w umowie, zawartej między dwoma podmiotami.