Coś o Mnie

O nas - zbieraczach. Spotkania.
Wiadomość
Autor
Kapisek

Coś o Mnie

#1 Post autor: Kapisek »

Witam!
Nazywam się Michał, i nie wiem czy jestem najmłodszym kolekcjonerem kapsli na tej stronie ale fakt faktem mam dopiero 13 lat. Moją przygodę z kapslami rozpocząłem rok temu na wakacjach. Byłem tam z kuzynką młodszą o 5 lat i nie mieliśmy nic do roboty. Zaproponowałem zbieranie kapsli ot tak, dla zabawy. Niestety ( a może stety) jak się raz zacznie to potem trudno przestać. Tak więc po powrocie do domu ( mieszkam w Szydłowcu, małym miasteczku niedaleko kielc) zaczęliśmy się tym zajmować poważniej. Po drodze oczywiście wciągnąłem też paru moich przyjaciół. Mam dość ograniczone możliwości bo nie dość, że nie mogę kupować piwa, nie mam na to pieniędzy, to jeszcze go nie lubię. Tak więc mam nawet sporo starych, bądź rzadkich kapsli, lecz w nie najlepszym stanie. Z kolekcjonerów których znam ( osobiście ) jestem najlepszy, ale gdy około miesiąca temu poraz pierwszy wszedłem na to forum zorientowałem się, że są miliony ludzi, milion razy lepszych ode mnie. Być może to forum jest od lat 18 i zaraz zostanę wyrzucony ( jakby co to żegnam ) ale mam nadzieję że zostanę przyjęty w szeregi tak wspaniałych ludzi jak wy.
Mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłem na śmierć tą krótką biografią, a jeśli tak to mam nadzieję że jego kolekcję dostanę w spadku. :mrgreen: :) :>

ps. Zapomniałem powiedzieć czegoś o mojej kolekcji. Zbieram polskie i zagraniczne, piwne i niepiwne, ale nie uwzględniam sygnatur ( to dla mnie za dużo) W tej chwili moja kolekcja bez dubli wynosi jedynie 272 różne kapselki w tym 57 zagranicznych. ( wiem że mało) :depresja:
18 sierpnia 2009
1086 kapsli w kolekcji :)
46 państw :)
Ciągle rośnie...

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#2 Post autor: lendoo »

Witamy! :)

Na początek zmień sobie w profilu bo masz Szydłowiel :wink:
Heh nikt Cię z tąd nie wywali, nie trzeba mieć 18-stu lat.
Fakt jeśli zacząłeś zbierac kapsle to trudno potem przestać. :D
Co do twojej kolekcji ; to dobrze że juz masz tyle, na początek to całkiem dobrze, z czasem będziesz ją stopniowo powiększać, poczytasz tu i tam, dowiesz się kilku ciekawych rzeczy i ani się nie zorientujesz a już będziesz mieć dwa razy tyle.
:wink:
Czy w Warszawie na plaży nad Wisłą.
Nad Wisłą nad plażą leżą stare kapsle
Jak nad Wisłą na plaży znaleźć stare wzory rzadkie.

Jak znaleź browar Wiślany.
Jak znajdujecie kapsle w lesie.
W jakich lasach szukacie czy poza miastem czy w mieście.

Awatar użytkownika
Bajek
Kontaktowanie:

#3 Post autor: Bajek »

...piwa..., ...jeszcze go nie lubię...
A skąd znasz jego smak :P :>
...miliony ludzi, milion razy lepsi...
Bez przesady :wink:
...forum jest od lat 18 i zaraz zostanę wyrzucony...
No coś ty, być może nawet 50 % userów jest przed 18-syką :mrgreen:
...tak wspaniałych ludzi jak wy...
No cóż :cool: Pochlebiasz Nam :P
...272 różne kapselki w tym 57 zagranicznych... , ...wiem że mało...
Weź przestań :P Ja rok temu po 6-7 latach zbierania (amatorskiego) miałem około 150 kapsli, dzisiaj ta liczba wielokrotnie się powiększyła. Cóż mogę napisać. Staraj się a się rorośnie :mrgreen:

Powodzenia !!!

miodek

#4 Post autor: miodek »

Witamy na forum, kapisku. Twój wiek nie przeszkadza nam traktować Cię jako kumpla w naszym zakręconym hobby. Pokręć się trochę po forum to wyczytasz jak moŻna zdobywać kapsle bez wydawania na to pieniędzy (no chyba Że na kopertę plus znaczek, ale te kilka złotych to pewnie rodzice nie poskąpią).

Kapisek

#5 Post autor: Kapisek »

Dzięki wszystkim, za tak miłą odpowiedź!
Co do profilu, to dzięki, już poprawiłem. Znam smak piwa ponieważ kiedyś napiłem się go przez przypadek ( potem musiałem wypić chyba z 2 litry soku) i od tamtej pory nie próbuję. :mrgreen:
Trochę przeglądałem to forum, słyszałem o giełdach, ale chyba żadnej nie ma blisko mnie. Zastanowiło mnie jednak bardzo gdy dowiedziałem się, ze niektórzy z was, ( może nawet wszyscy) wysyłają listy do browarów, które przysyłają wam kapsle. ( chyba że coś źle zrozumiałem)
Moje pytania w związku z tym:
1. Czy to jest za darmo? ( bo chyba wyrób kapsla swoje grosze kosztuje)
2. Czy trzeba mieć kontakty typu wujek lub ciocia w rozlewni?
3. jak zdobyć adres do takich miejsc?
Dziękuje. :wink:
18 sierpnia 2009
Ciągle rośnie...

Awatar użytkownika
Bajek
Kontaktowanie:

#6 Post autor: Bajek »

Czy to jest za darmo? ( bo chyba wyrób kapsla swoje grosze kosztuje)
Jeżeli browar przysyła Ci kapsle, to jest to jego dobra wola. Nic za to nie płacisz. Inaczej mają się sprawy gdy browar do którego wysyłasz mail prosi o znaczek zwrotny. Wtedy wysyłasz im znaczek a oni naklejają go na kopertę i wysyłają Ci ją z zawartością (patrz. kapsle).
Czy trzeba mieć kontakty typu wujek lub ciocia w rozlewni
Nie, chociaż takie kontakty są bardzo przydatne. :mrgreen:
jak zdobyć adres do takich miejsc
www.breweriesontheweb.com

Awatar użytkownika
mr-perez
Kontaktowanie:

#7 Post autor: mr-perez »

Kapisek pisze: słyszałem o giełdach, ale chyba żadnej nie ma blisko mnie.
Kapisek, giełdę masz w listopadzie w Radomiu, czyli 30 km od domu.
Kapisek pisze:niektórzy z was, ( może nawet wszyscy) wysyłają listy do browarów
Nie wszyscy na szczęście wysyłają. Lepsze kapsle leżą na ulicach :) .
Kapisek pisze:Z kolekcjonerów których znam ( osobiście ) jestem najlepszy
Mieszkasz blisko Stąporkowa, proponuję Ci nawiązać kontakt z braćmi Cororo. Oni wprowadzą Cię w tajniki zbieractwa. Uważaj tylko żebys nie wypłynął od razu na zbyt głębokie wody :wink: .

Do mnie też masz w miarę blisko. Jakby co to pisz, pomogę.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Kapisek

#8 Post autor: Kapisek »

Dzięki jeszcze raz.
Mam jeszcze pytanie dotyczące wymiany przez internet. Czy to działa tak jak allegro?
Mr-perez, dzięki za ofertę pomocy, ale nie dokładnie rozumiem jak mógłbyś pomóc. Może jakaś mała dotacja? :mrgreen: :>
18 sierpnia 2009
Ciągle rośnie...

Awatar użytkownika
mr-perez
Kontaktowanie:

#9 Post autor: mr-perez »

Kapisek pisze:Mr-perez, dzięki za ofertę pomocy, ale nie dokładnie rozumiem jak mógłbyś pomóc. Może jakaś mała dotacja?
Dobrze zrozumiałeś. Marzyłem już od kilku dni żeby komuś przelać tysiaka na rozruch :mrgreen: .

Kapisek

#10 Post autor: Kapisek »

Tysiaka? Myślałem raczej o dotacji kapslowej, ale skoro tak bardzo chcesz wspomóc młodszego kolegę... :)
18 sierpnia 2009
Ciągle rośnie...

Awatar użytkownika
mr-perez
Kontaktowanie:

#11 Post autor: mr-perez »

Jeżeli naprawdę lubisz kapsle to wybierz się na giełdę do Radomia, masz bliziutko. Zobaczysz ile tego jest :) . Myślę, że Ci się spodoba. A jak wytrwasz trochę w tym fachu to i na dotację kapslową będziesz mógł liczyć od Pereza .

PS. Jeszcze co do wymian przez internet... to wysyłasz gościowi skany swoich dubli, on wysyła Tobie swoje. Zaznaczacie czego nie macie, wysyłacie kapsle i po sprawie. Można jeszcze inaczej, ale tak chyba najłatwiej. Na tym forum są raczej sami uczciwi kapslarze, więc nie musisz się obawiać. Prawda koledzy :) ?

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#12 Post autor: lendoo »

Prawda, prawda. :D

Awatar użytkownika
chinet

#13 Post autor: chinet »

Kapisek pisze:jestem najmłodszym kolekcjonerem kapsli na tej stronie ale fakt faktem mam dopiero 13 lat
Witaj, ja też jestem młodym i bardzo początkującym kolekcjonerem. Bardzo miło mnie przyjęto na forum. :wink: Co do kolegi Pereza, to mi też obiecał tysiaka na rozruch i tak sobie cierpliwie czekam... :mrgreen:

Swoją drogą jak na trzynastolatka to jestem pod wrażeniem Twojej poprawnej pisowni (pomijając Kielce w pierwszym poście). Piszesz tak sam z siebie, czy ze słownikiem w ręku? :D

PS. Czasami przejeżdżam przez Szydłowiec, więc kiedyś możemy się spotkać.
Jestem trollem :mad:

Kapisek

#14 Post autor: Kapisek »

dzięki Chinet.
co do pisowni, staram się odkąd rodzice (bardzo wymagający) zobaczyli świadectwo. :mrgreen:
swoją drogą, dziwie się, że skoro jesteś początkujący to napisałeś już 350 postów!
Co do spotkania, to jestem pewien, że było by bardzo miłe, i moze doszło by do jakiejś transakcji...
mieszkam w bloku za jedyną w Szydłowcu BIEDRONKĄ[/i]
Myślę jednak, że mój niezawodny urok osobisty skłoni Mr-Pereza do wypłacenia na moją kolekcjonerską karierę pewnej sumki... :wink: :mrgreen: :>
18 sierpnia 2009
Ciągle rośnie...

Awatar użytkownika
mr-perez
Kontaktowanie:

#15 Post autor: mr-perez »

chinet pisze:Co do kolegi Pereza, to mi też obiecał tysiaka na rozruch i tak sobie cierpliwie czekam...
Dałem barannowi do ręki kasę dla Ciebie. A on się zmył z forum i wyjechał nad morze z kolegą. Jak wróci to niech się tłumaczy.

Kapisek, a Ty znasz baranna? Bardzo porządny gość, tylko ostatnio coś nieuchwytny :> . Chyba mu Zbigu kapsle na strychu skitrał i chłopak jest na gigancie.

JJaq

#16 Post autor: JJaq »

KOLEKCJONER też był początkujący i napisał prawie 500 postów. Ale pewnie nie chcesz skończyć jak on :cool:

Awatar użytkownika
KOLEKCJONER
Kontaktowanie:

#17 Post autor: KOLEKCJONER »

Piotrku, a jak ja wyszedłem..? na dzień dzisiejszy mam 820 wzorów na sygnaturki(kapsle piwne). Od jutra za miesiąc będzie okrągły rok jak jestem na tym forum i kolekcjonuję kapselki zawodowo. Z końcem roku myślę że spokojnie dobiję do 1000 polskich piwnych. Kapsle nie piwne ponad 200, Zagranica 1200. Więc chyba dobrze, i co najważniejsze na tym nie skończyłem !!! Kolekcję rozwijam, i będę rozwijał. Więc Kapisku powodzenia. :!:
Aktualnie skanuję i dodaję kapsle na stronę. :)
http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com

Awatar użytkownika
Bajek
Kontaktowanie:

#18 Post autor: Bajek »

I 50 % to kapsle z browarów, 30 % Allegro :P

JJaq

#19 Post autor: JJaq »

Nie chodziło mi o kolekcję tylko o forum. Już wszyscy zaczęli podejrzewać,że wyjechałeś do Kambodży bo coś na forum nie było widać.

Awatar użytkownika
lendoo
Kontaktowanie:

#20 Post autor: lendoo »

BajXster a gdzie 20%? Zpomniałes napisać, że reszta to z przemytu... :P

Jjaq myślę , że Kolekcjoner chciał ukazać Kapiskowi jak w rok stać się zawodowcem, tj "Od zera do kolekcjonera". :mrgreen:

Awatar użytkownika
Bajek
Kontaktowanie:

#21 Post autor: Bajek »

lendoo pisze:BajXster a gdzie 20%? Zpomniałes napisać, że reszta to z przemytu... :P
No gdzież tam, przecież on za domem ma własną kapslownię i te wszystkie fake'i co ma perez to od niego :mrgreen:

Awatar użytkownika
chinet

#22 Post autor: chinet »

BajXster pisze:30 % Allegro
Ach, to były jakieś układy. Miała ruszyć komisja śledcza. Jednak rozeszło się po kościach, jak to bywa w IV RP. :D
Jestem trollem :mad:

barann

#23 Post autor: barann »

Wróciłem kochani!
Wiem, że tęskniliście niemiłosiernie.

Tak więc Kapisku mi się spodobałeś, bo umiesz pisać!
Tysiaka na rozruch Ci nie dam, dotacji kapslowej chyba też nie, ale w niektórych względach Cię oszczędzę. :mrgreen:

A co do patyka dla Chineta to spokojnie leży sobie za kaloryferem i czeka, aż mi się zachce wysłać(przelać).

No Kolec wyszedłeś bomba. Każdy myśli, że go robisz w kunia mówiąc, że masz 19 lat, rzeczywiście mając 11. Takie zachowanie niweluje zaufanie do Ciebie. :mrgreen: I te przekręty na allegro - strach się bać, o ludu!

Awatar użytkownika
KOLEKCJONER
Kontaktowanie:

#24 Post autor: KOLEKCJONER »

Lecz się człowieku.
Aktualnie skanuję i dodaję kapsle na stronę. :)
http://www.collector-crowncaps.cba.pl
SERIA KOLEKCJONERÓW !!!
m.gradzki88@gmail.com

Awatar użytkownika
mr-perez
Kontaktowanie:

#25 Post autor: mr-perez »

KOLEKCJONER pisze:Lecz się człowieku.
Kolekcjoner, no wiesz co !!! Kapisek jest nowym forumowiczem i ładnie się przywitał ze wszystkimi. A Ty go od razu wysyłasz do lekarza. Przecież nie każdy wie wszystko od razu. Po to jest forum zeby się zapytać. Chłopaku, chłopaku weź się w garść.

PS. Kapisek nie przejmuj sie, Kolekcjoner to taka forumowa zaczepa, ale generalnie dobry wafel z niego. Najważniejsze, że barann Cię polubił , to już masz luz na forum :) .

barann

#26 Post autor: barann »

Kolekcjoner... Po raz kolejny szukasz awantury, przeginasz trochę pałę...

Chciałem właśnie napisać, że Kapisek wygląda z mowy pisanej porządnie, koleżeński, rozgarnięty i miły co najważniejsze. Czepiaj się starych forumowych wyjadaczy typu Barann albo Perez, a wygląda to tak jakbyś twardy był tylko w stosunku do młodych wilczków, coś tu jest nie tak, sorry.

Kapiś nie bierz go na poważnie bo to już nie pierwszy raz się zdarza, mnie też zaczepiał ale wymiękł.

Mam nadzieję, że weźmiesz sobie Maniek to do serca i przemyślisz.

prokomfanz

#27 Post autor: prokomfanz »

Przyglądając się waszej rozmowie stwierdzam: Kolec: może to kompleksy się w tobie odzywają? Chłopaka się chwali, bo jest za co, a ty takie coś odwalasz.

Awatar użytkownika
Bajek
Kontaktowanie:

#28 Post autor: Bajek »

Jedziecie po nim jak po starej szmacie...

A więc Kapisku, wszyscy robimy sobie z Kolca jaja, ale on bierze to na poważnie i potem wynikają dziwne sytuacje :mrgreen:

Kapisek

#29 Post autor: Kapisek »

wporządku nie obraze się. W końcu moim celem nie jest żeby lubili mnie wszyscy ludzie.
Tylko nie wiem czy KOLEKCJONER nie miał namyśli baranna mówiącego o jego przekrętach na allegro.
18 sierpnia 2009
Ciągle rośnie...

Awatar użytkownika
Bajek
Kontaktowanie:

#30 Post autor: Bajek »

Wyjaśnijmy sobie, że nie było żadnego przekrętu. Kolec umówił się ze sprzedawcą poza Allegro i kilka osób było zrażonych tym że nie brali udziału w aukcji. Wszyscy go lubią, ale lubią też pośmiać się troszkę z niego ;-) Zresztą, śmiejemy się nie tylko z niego. Jakby trochę CinX pisał to wogóle :D Jesteśmy niczym rodzina :D:D:D

ODPOWIEDZ