Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

Kapsle piwne + ogólne dyskusje.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Valdi

Re: Paczka forumowa - zabawa [przeczytaj 1. post]

#1561 Post autor: Valdi »

Tak dopytam, z regulaminu Polska Plus <50% to jest ten arkusz oznaczony Premium tak? - którego raczej nie będę ruszał.

A polska Standard to są pozostałe (pomijając niebelkowane / serie etc) i tu wymiana nie musi być co do procenta tylko muszą być w przedziale 50-70 % ?

Czy Serie (np. 100 mostów) mogę dołożyć a wyjąć Polskę Standard?
CC.I # 2675

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#1562 Post autor: Serek »

Valdi pisze: 21 kwietnia 2026, 00:50 Tak dopytam, z regulaminu Polska Plus <50% to jest ten arkusz oznaczony Premium tak? - którego raczej nie będę ruszał.
TAK
Valdi pisze: 21 kwietnia 2026, 00:50 A polska Standard to są pozostałe (pomijając niebelkowane / serie etc) i tu wymiana nie musi być co do procenta tylko muszą być w przedziale 50-70 % ?
Nie, nie musi być co do procenta, byle mieścić się w tym przedziale.
Z reguły nie podajemy w zestawieniu wymiany procentowej popularności kapsli.
W ramach dobrego obyczaju, fajnie byłoby też gdybyś nie wyciągnął z paczki tylko samych kapsli 50-55% a dołożył w zamian 65-70%
Valdi pisze: 21 kwietnia 2026, 00:50 Czy Serie (np. 100 mostów) mogę dołożyć a wyjąć Polskę Standard?
Rozumiem, że nie masz już co wyciągać z aktualnego zestawu "Serie"???
Nie wiem jak inni, ale na moje możemy się na to zgodzić, jeżeli te Mosty potraktujemy jako nowości z 2025 i każdy kolejny uczestnik będzie mógł je wyciągnąć za dowolne kapsle z przedziału 50-70% lub inne nowości z lat 2025-2026.
Co do innych serii z wcześniejszych lat sprawa nie jest już taka oczywista, bo jak porównać popularną serię z kapslami browarnuanymi? Podana w katalogu popularność nie jest raczej porównywalna, bo np. nie wszyscy zbierają Serie.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#1563 Post autor: Krzysiek »

Wybacz Valdi, przeczytałem Twój post na bieżąco, nie mogłem akurat odpisać i... zapomniałem. :mrgreen:

Wyłączając Kormorany cała reszta kapsli w dziale Serie jest dla mnie równoważna z kapslami z działu Browary. W moim odczuciu seria Stu Mostów jest nawet "lepsza" niż Polska Standard więc taką wymianę bym zaaprobował. W drugą stronę już niekoniecznie. Jeśli chodzi o inne serie, to kierowałbym się katalogowymi procentami - nie ma sensu wkładać do paczki zielonych Żubrów czy Żywiołów z Braniewa które przekraczają 70%. Ale serie z Witnicy na pewno będą się łapały.

Generalnie takie wymiany traktowałbym raczej jako wyjątkowe przypadki i każdorazowo szukał tutaj aprobaty, niż tworzył dodatkowe zasady obowiązujące dla wszystkich serii.
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)

ODPOWIEDZ