ZLT w nowej odsłonie - TEST

Typujemy wyniki Ekstraklasy i walczymy o kapsle.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek

ZLT w nowej odsłonie - TEST

#1 Post autor: Krzysiek »

Nadszedł ten wiekopomny dzień, w którym pochwalę się efektem swojego dłubania w ostatnich tygodniach. Od przyszłej edycji planuję przeniesienie zabawy do dedykowanej aplikacji.

Do tej pory ZLT była w dużej mierze zautomatyzowana, nie liczyłem nic ręcznie, niemniej Excel miewał swoje humorki i był bardzo wrażliwy na format danych. Teraz typer powinien być niemal kompletnie automatyczny. Odchodzi mi sporo prostej, ale powtarzalnej pracy (zapisane postów z forum w odpowiednim formacie, podstawienie ich do arkusza, przeliczenie, wrzucenie postów). Wrażliwość danych nie powinna być już problemem. Nie skłamię jeśli napiszę, że w większości kolejek Excel wykrzaczał mi się w trakcie przeliczania z powodu błędów w formacie Waszych typów, które musiałem wyłapywać i poprawiać ręcznie. Tyle o mnie.

Jakie pozytywy wniesie aplikacja dla Was?
1. Uproszczenie typowania. Nic już nie trzeba kopiować, klikamy konkretny przycisk, aplikacja zapamiętuje Wasz typ, nie trzeba nic zapisywać. Klikacie drugi raz, typ się anuluje. Chcecie zmienić? Po prostu klikacie na inny typ. Czyli lowolak nie będzie w stanie powtórzyć wyczynu z ostatniej kolejki gdy zamiast wybrać 1X2 wpisał... 8. A ar2007 nie dopisze już "Kraków" do Cracovia psując przypisane drużynom nazwy. Nie będzie też notorycznego połykania spacji - było to istotne bo Excel był wyuczony że w linijce z typem odnajduje skrajnie prawą spację i w ten sposób dzieli ją na spotkanie oraz typ.
2. Typer będzie się przeliczał na bieżąco. Jeśli się nie mylę aplikacja ma zadane by odświeżać stronę z terminarzem rozgrywek 3h po godzinie rozpoczęcia każdego spotkania - czyli mniej więcej godzinę po zakończeniu spotkania powinniście widzieć rozliczenie typu oraz punkty.
3. Aplikacja ma interfejs dostosowany do urządzeń mobilnych - wiem że typowanie na smartfonie było problematyczne. Teraz nie dość że będzie to proste, to możecie dodatkowo podglądać swoje typy i punkty bez siadania do komputera.

I teraz ważne. Obecna edycja ZLT dalej toczy się na forum. Ostatnie 4 kolejki to czas testowania aplikacji. Rejestrujcie się, wchodźcie, zaglądajcie. Wyłapujcie wszelkie błędy, niejasności. Aplikacja jest darmowa, stworzyłem ją w Google AI Studio w ramach darmowego dostępu. Ograniczała mnie jedynie dzienna liczba wiadomości w rozmowie z AI, przy czym była ona na tyle wysoka że sporadycznie dobijałem do limitu, który następnego dnia zerował się. Konieczne jest zarejestrowanie się, aplikacja nie jest powiązana z forum ani z katalogiem. Niemniej jako loginu używajcie nazwy użytkownika z forum bądź katalogu - chodzi o prostą identyfikację, zresztą nasza zabawa jest dla kolekcjonerów kapsli. Dane typu mail oraz hasło przechowywane są w Firebase Authentication (czyli zaszyfrowanej chmurze Google'a - ja nie mam do nich wglądu ani dostępu). Rejestracja jest zatwierdzana ręcznie przeze mnie. Będę regularnie sprawdzał nowe prośby, niemniej nie czekajcie do ostatniej chwili jeśli chcecie zatypować w aplikacji.

Jeśli chodzi o typowanie to w dalszym ciągu typujemy na forum. Zachęcam jednak do korzystania z aplikacji, przenoszenia tam swoich typów, sprawdzania jej funkcjonalności. Nie musicie typować tak samo jak na forum, niemniej jest to wskazane. Mi łatwiej będzie sprawdzić poprawność kalkulacji apki, Wy będziecie mogli sprawdzać swoje punkty "na żywo". W ramach testów w trakcie 2 Kolejek ręcznie przenosiłem Wasze typy do aplikacji i mieliśmy 100% zgodności wyników. Później w ramach dalszych prac wszelkie typy w aplikacji zostały zaorane, a wyniki wczytane z pliku. Widzicie więc sumy punktów za kolejkę w Wynikach oraz sumę po poszczególnej kolejce w Tabeli, bez szczegółów. Wyjątkiem są moje typy w Kolejce 29.
Jeśli wejdziecie w Wyniki, wybierzecie Kolejkę 29 i klikniecie na mój nick to zobaczycie jak wygląda rozliczenie typów. Docelowo tak będą wyglądały zarówno Wasze typy jak i typy innych użytkowników.

Z duperelowatych spraw:
- teoretycznie typowanie meczu zamyka się na minutę przed godziną rozpoczęcia spotkania. Zdarzały się kilkunastosekundowe opóźnienia w zablokowaniu spotkania dlatego uznałem że lepiej cofnąć się o tę minutkę niż kusić los :D
- typy innych użytkowników będą niewidoczne przed meczem. Nie pamiętam już jak jest ustawione, zobaczycie je dopiero albo jak mecz się rozpocznie albo po jego rozliczeniu.
- W prawym górnym rogu macie ikonkę ustawień. Możecie tam zmienić interfejs na ciemny, zresetować hasło oraz ustawić mailowe przypomnienie o zatypowaniu
- przy standardowym układzie meczów w kolejce mecze do zatypowania pojawią się 12h po ostatnim meczu poprzedniej kolejki czyli pi razy oko we wtorek rano. Typowanie będzie aktywne dopiero gdy mecze będą miały dodane kursy - i tu wchodzę ja, cały na biało. Zostawiłem sobie ten element na ręczne zatwierdzenie w celu weryfikacji czy aplikacja nie zaciągnęła jakichś kursów od czapy bądź czy nie popełniła błędu przy parowaniu meczów z kursami.

To tyle, wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

Oto jest link do Nowego Typera
https://ais-pre-j5po35ombzo3o5ihgbyamo- ... t2.run.app
Jest on brzydki i mało czytelny, dlatego najlepiej go sobie zapisać w przeglądarce bądź zrobić z niego ikonkę dla pulpit smartfona - tak jest cena braku ceny za moje dłubanie. :mrgreen:
Obserwuj ZIELONE KARTKI na Facebooku :)
Czy bierzesz już udział w Zielonej Lidze Typerów? :cisza:

pawlosek12
Kontaktowanie:

Re: ZLT w nowej odsłonie - TEST

#2 Post autor: pawlosek12 »

Jak zaakceptować typowanie.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#3 Post autor: Krzysiek »

Ekhm...
Krzysiek pisze: 28 kwietnia 2026, 18:57 1. Uproszczenie typowania. Nic już nie trzeba kopiować, klikamy konkretny przycisk, aplikacja zapamiętuje Wasz typ, nie trzeba nic zapisywać. Klikacie drugi raz, typ się anuluje. Chcecie zmienić? Po prostu klikacie na inny typ.

Awatar użytkownika
almin
Kontaktowanie:

#4 Post autor: almin »

Nie wiem czy dobrze widzę, źle widzę, ale jak typuję mecz kolejki, to na chwilę mi się typ z gwiazdką podświetla i potem znika... To się gdzieś zapamiętuje, bo właściwie nie widać, który mecz jest zaznaczony?
Kolekcjoner kapsli piwnych. Sygnaturom podziękowałem

http://alminkapsle.jimdo.com/

Awatar użytkownika
Krzysiek

#5 Post autor: Krzysiek »

Nie, powinno działać tak jak z typami czyli po kliknięciu zostaje zaznaczenie aż do odkliknięcia bądź wybrania innego Meczu Kolejki. U mnie ten problem nie występuje, zaznaczony MEcz Kolejki utrzymuje się nawet jeśli zmieniam typy w obrębie tego spotkania. Zadałem problem Ejajowi, twierdzi że zmienił logikę zapisów Meczu Kolejki i że teraz będzie ok, więc zweryfikuj proszę. :mrgreen:

Awatar użytkownika
almin
Kontaktowanie:

#6 Post autor: almin »

Dalej tak mam. Klikam, ułamek sekundy typ jest podświetlony (przy pozostałych meczach guzik blaknie i nie jest nieaktywny) i momentalnie gaśnie...

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#7 Post autor: Serek »

Mam to samo

Poza tym nie pokazuje szczegółowych wyników wcześniejszych kolejek.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#8 Post autor: Krzysiek »

Sprawdźcie teraz, wydaje mi się że już jest ok. Mecz Kolejki będzie działał na zasadzie ON/OFF czyli żeby zmienić wybór należy "odkliknąć" aktualnie wybrany i kliknąć na nowy.

Wyniki "historyczne" zostały wgrane jedynie w postaci sum za poszczególne kolejki, bez szczegółowego ich rozbijania na poszczególne mecze. Typy z aplikacji będą się wyświetlały, widać to na moim przykładzie w Kolejce 29.

Awatar użytkownika
almin
Kontaktowanie:

#9 Post autor: almin »

OK, już działa poprawnie.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#10 Post autor: Krzysiek »

Wczoraj przy okazji Zielonych Kartek typer był jednym z tematów naszych dyskusji. Był pochwały i uznanie dla mojej aktywności, ale były też krytyczne opinie. Główny zarzut dotyczył oderwania typera od forum czyli pogłębianie problemu malejącego zainteresowania kolekcjonerów tutejszym grajdołkiem. Nie do końca się z tym zgadzam. Zdecydowana większość osób biorących udział w ZLT to stali użytkownicy forum, którzy zaglądają tu przede wszystkim ze względu na tematy kapslowe, a ZLT traktują jako dodatkową zabawę. Pozostała niewielka grupa to osoby które zarejestrowały się na forum ze względu na ZLT, ale nie wyściubają nosa poza ten dział. Może się mylę, ale nie ma osób pomiędzy, które są tu ze względu na ZLT, ale jak przeniesiemy typowanie na osobną stronę to zaprzestaną w ogóle aktywności na całym forum.

Typer od zawsze zagnieżdżony był w forum, jednak jest to byt niezwiązany ani z forum, ani z katalogiem. Mogę nawet zdradzić, że kombinowałem przy tworzeniu aplikacji by powiązać ją z jednym albo drugim tak, by w typerze nie trzeba było rejestrować nowego konta, ale nic z tego finalnie nie wyszło. Niemniej nadal zamierzam korzystać z forum jako platformy komunikacyjnej.
Myślę, ze nie miałbym problemów z tym, by zaimplementować okienko do wysyłania ogólnowidocznych wiadomości (coś na kształt komentarzy pod kapsel w katalogu), ale zamiast tego wolę dodać odnośnik do tematu na forum z zachętą żeby komentować rozgrywkę.
Tak samo mógłbym stworzyć formularz do zgłaszania problemów technicznych w taki sposób, by dostawać skargi i zażalenia na maila. A jednak będziemy tutaj rozwiązywać wszelkie niedoskonałości.

Generalnie nie traktuję tych testów jako dyskusji nad tym czy powinniśmy dalej typować na forum czy przeniesiemy się do dedykowanego rozwiązania. Decyzja została już podjęta. Tylko katastrofa (niemniej proszę o niedokonywanie ataków hakerskich) może spowodować porzucenie nowej platformy. Celem testów jest wyeliminowanie błędów wieku dziecięcego oraz możliwość oswojenia z aplikacją. :)

-------------------------------

Dostałem też sygnał, że był ciąg dalszy problemów z Meczem Kolejki. Tym razem w wersji mobilnej, gdzie niby Mecz Kolejki ładne się zapisywał, ale znikał po odświeżeniu typera. Zostało to naprawione.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#11 Post autor: Krzysiek »

Fajny ten nowy typer!
Załączniki
Typer.jpg

pawlosek12
Kontaktowanie:

#12 Post autor: pawlosek12 »

Bardzo dobrze że to stworzyłeś tak typowanie ekstraklasy. Od razu się wie czy się dobrze wytypowało dany mecz.

Awatar użytkownika
Serek
Kontaktowanie:

#13 Post autor: Serek »

Ostatecznie apka nie zaliczyła mi meczu kolejki, chociaż mój wybór, jak się wydawało, był w końcu zapisany.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#14 Post autor: Krzysiek »

Chciałem dobrze, wyszło jak zwykle...
Nowy Typer jest chwilowo niedostępny, najdalej jutro rano powinien znowu funkcjonować. Działamy na darmowym planie bazy danych, mamy ograniczoną dzienną liczbę odczytów. Nawet normalne, lecz intensywne używanie Nowego Typera nie powinno zbliżać nas do połowy limitu. Niestety chcąc zgłębić problem wciąż znikających Meczów Kolejki zacząłem grzebać w rejestrach aktywności, nieświadomie zaczytując ogromne ilości danych. No i ten tego... mądry Polak po szkodzie. Będę na przyszłość wiedział żeby ograniczyć zaczytywanie archiwalnych rejestrów i nie szastać tą funkcjonalnością. :mrgreen:

PS. Ponieważ dalej pojawiają się niejasności: Nowy Typer (z lenistwa zwany dalej NT) oraz forum to osobne byty. Obecna edycja ZLT dalej toczy się na forum, NT służy tylko i wyłącznie do testów. Wyniki Kolejek 13-16 nie będą przenoszone z forum do NT. Jeśli chcecie, możecie typować te mecze dodatkowo w NT.

Ponadto świta mi w głowie idea, by zrobić ZLT na Mistrzostwa Świata. Oczywiście w NT, dalej nieco testowo, tak by na nowy sezon Ekstraklasy mieć już dopracowany produkt. :)
Załączniki
Typerek.jpg

Awatar użytkownika
Krzysiek

#15 Post autor: Krzysiek »

Niestety ale chyba znowu popsułem. :mrgreen:
No nic to, czekamy do północy czasu amerykańskiego (między 6 a 9 rano czasu naszego).
Wadliwy element zostanie wyłączony a moje dalsze prace będą odbywać się na kopii aplikacji więc nie przewiduję kolejnej awarii.

Krzychum94

#16 Post autor: Krzychum94 »

Hej, dodałem zdjęcie ale nie wiem czy je widać 🤔
Nie można się nadal zalogować wyskakuje błąd
Załączniki
IMG_5495.png

Awatar użytkownika
Krzysiek

#17 Post autor: Krzysiek »

To był właśnie wspomniany wyżej błąd z powodu przekroczenia darmowego limitu odczytów z bazy danych. Typer działa już poprawnie.
Problemem okazał się Rejestr aktywności, który niepotrzebnie automatycznie zaczytywał chore ilości archiwalnych wpisów. Na razie został on wyłączony, do prac nad nim powrócę w trakcie przerwy międzysezonowej, kiedy ewentualne powyższe błędy nie będą blokować dostępu użytkownikom.

Awatar użytkownika
Krzysiek

#18 Post autor: Krzysiek »

Ach, prośba żebyście monitorowali sytuację z Meczem Kolejki. W miarę możliwości zajrzyjcie od czasu do czasu czy wybór się utrzymuje. Spróbujcie odświeżyć przeglądarkę po ustawieniu, zajrzyjcie ponownie do Typera po zrestartowaniu przeglądarki, żebym w przypadku nawrotu problemu miał jak najwięcej informacji w jakich okolicznościach to się dzieje.

ODPOWIEDZ